Kees van der Helm

Grondlegger. Inspirator.

Na het afronden van de studie levensmiddelentechnologie, startte Kees van der Helm in februari 1979 zijn eigen loonbedrijf. Hij verrichtte hiermee, als boerenzoon, vooral diensten voor de agrarische sector.

kees1

In de jaren die volgden trachtte Kees zijn bedrijf in rap tempo uit te bouwen. Halverwege de jaren 90 was het bedrijf genoodzaakt, met het verdwijnen van de agrarische markt in de Randstad, een nieuwe koers te gaan varen. VanderHelm Bedrijven richtte zich vanaf dat moment steeds meer op de werkvelden: milieu, civiel & infra en ecologie, met de diensten van Onderzoek & Advies en Realisatie.  Dat VanderHelm Bedrijven in die jaren al een toonaangevend bedrijf was, bleek wel uit het feit dat het bedrijf in 1995 de eerste ondernemersprijs van Pijnacker-Nootdorp in ontvangst mocht nemen.

Een mooie mijlpaal in het levenswerk van Kees was de verhuizing van het bedrijf in 2007, van de Overgauwseweg te Pijnacker, naar het nieuwe bedrijvenpark Oudeland te Berkel en Rodenrijs.

Kees zijn droom was een herkenbaar pand neerzetten met een nostalgische naam en zo werd de ‘HelmHoek’ geboren.  Na “de crisis” in de beginperiode op de HelmHoek ging het VanderHelm Bedrijven weer voor de wind en werden de mooiste projecten gedraaid, voor de beste opdrachtgevers. Het bedrijf bestaat inmiddels uit ruim 90 collega’s (2015) en dit was echt Kees zijn trots.

Naast zijn rol als ondernemer, was Kees ook bestuurlijk zeer actief waarvoor hij onder andere in 2013 een onderscheiding in De Orde van Oranje-Nassau ontving.

In juli 2015 kreeg Kees echter een zwaar bericht, er was slokdarmkanker bij hem geconstateerd. Zo gedreven en vol overgave waarmee hij altijd met alles bezig was, zo ging hij ook deze ziekte te lijf. Na goed verlopen bestralingen en chemo’s en een geslaagde operatie, kwam op 10 november 2015 een bericht waar niemand rekening mee had gehouden; Kees, onze grondlegger is overleden.

Kees is de grondlegger van ons bedrijf, ondernemer in hart en nieren, boegbeeld, aanjager, inspirator, motivator, adviseur, leermeester, vaderfiguur en vriend. Welbespraakt, gedreven, optimistisch, altijd zoekend naar een oplossing en zorgzaam voor iedereen in zijn omgeving. Hij stond altijd tussen alle collega’s en was voor iedereen benaderbaar en aanspreekbaar. Voor gewoon een gezellig praatje over het werk, maar ook als iemand thuis privé een probleem had was hij niet alleen een luisterend oor, maar bood hij ook altijd een helpende hand. Hij wilde graag dat het iedereen, niet alleen op het werk maar ook thuis, goed verging. Want hij was niet alleen een hele goede mensenmanager, maar vooral een familiemens voor ons allemaal.

Wat zijn wij trots dat wij altijd met en voor Kees, onze grondlegger, hebben mogen werken. Ook al gaf Kees ons het idee dat het eerder andersom was.